Jos vertelt:

Zoals afgelopen week al meerdere keren is gebeurd, stond er ’s morgens een koe met zijn staart omhoog. Het was duidelijk, deze ging vandaag een kalfje krijgen. Maar om 10 uur was er nog steeds niks te zien. Dus toen ben ik maar eens op onderzoek uitgegaan en ben ik gaan kijken of het kalfje wel goed in de geboorteweg  ligt.

Door met je hand in de schede van de koe te voelen, kon ik beoordelen of het kalfje in de normale positie ligt, waarbij normaal eerst de 2 gestrekte voorpoten komen. Dit was niet het geval.

Ik voelde dat hij niet op de normale manier lag en ik voelde zijn achterwerk, en ook geen poten. Ik heb eerst het kalfje teruggeduwd om daarna de achterpoten te kunnen beetpakken. Deze moeten als eerste geboren worden, anders lukt het nooit. Het lukte, zodat ik al trekkende aan de achterpoten, het kalfje eruit kon halen. Ik voelde al meteen dat het kleine poten waren en de kans groot was dat er misschien nog een tweede kalfje geboren ging worden. Na de eerste geboorte voelde ik nog een keer 2 achterpoten. Beide kalfjes zijn dus in in stuitligging geboren.

Het is een jongen en meisje, en ze maken het beide goed.

foto 3 foto 4