Op de omliggende weilanden rond ons bedrijf verbouwen we voornamelijk maïs en gras. Deze zijn beide bestemd als voer voor onze koeien.

De maïs wordt in het voorjaar (april/mei) gezaaid door een loonwerker. Dit gebeurt netjes in rijtjes. Maïs is een gemakkelijk gewas om te verbouwen, waar je weinig tot geen omkijken naar hebt. Het heeft uiteraard, net als alle plantjes, op z’n tijd een buitje regen en wat zon nodig. Als het een hele warme droge zomer is, dan zou je dit gewas kunnen beregenen/besproeien. Op ons bedrijf hebben we daar geen mogelijkheid voor, maar onze grond rondom het bedrijf is een redelijke natte grond die zelden verdroogt.

In het najaar (september/oktober) is de maïs gerijpt en klaar om te hakselen. De boer kan beoordelen, aan de maïskolf die aan de plant zit, of de maïs klaar is. De korrel moet goed droog zijn als je erin knijpt. Het hakselen gebeurt wederom door de loonwerker. De plant wordt in zijn geheel gemaaid en fijn gehakseld, maar de kolf (met maïskorrels) is het belangrijkste voor de koe, daarvan kan de koe zijn melk maken. Het gehakselde mengsel wordt op een grote bult bij elkaar gereden. De bulldozer rijdt dit stevig aan. Als laatste komt er een plastic en zand overheen. Hierdoor wordt het voer geconserveerd.Je kan dit voer dan een hele lange periode (zelfs meerdere jaren) goed houden en voeren aan de koeien.

Met de voermeng-wagen vreest de boer er elke keer een laagje vanaf wat in een mengsel met andere producten gevoerd wordt aan de koeien.