Het melkproces is het belangrijkste op onze boerderij. Wij hebben de koeien namelijk voor de melkproductie en niet voor het vlees. 5 Melkrobots melken onze 270 koeien, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Gemiddeld leveren we per dag circa 8.000 liter melk af aan de melkfabriek.

Eén keer per 3 dagen wordt de melk opgehaald door een vrachtwagen van Leerdammer. Deze rijdt met zijn koeltank, tot aan de stal waar de melktank staat. Hij sluit een dikke slang aan de koeltank van ons bedrijf en pompt zo de melk over in zijn vrachtwagen.

Tijdens dit proces wordt er een monster van de melk genomen. Dit monster wordt onderzocht op vet- en eiwitgehalte. Op basis daarvan wordt de exacte prijs per liter berekend. Op dit moment is de melkprijs ongeveer € 0,35 per liter melk.

Daarnaast wordt het monster onderzocht op ongeregeldheden, zoals bacteriën. Wanneer er onregelmatigheden in de melk zouden zitten, krijg je direct een fikse boete opgelegd en wordt de melk apart verwerkt.

De melk gaat naar de fabriek van Leerdammer, waar er kaas van gemaakt wordt (de bekende lekkere kaas met de gaten!). Er blijft nog een restproduct over, genaamd; Melkwei. Deze wei werd voorheen als diervoer gebruikt, maar tegenwoordig is dit een zeer interessant product en erg populair bij de voedingsindustrie. Het wordt als grondstof gebruikt voor frisdrank, o.a. Rivella. Ook de farmaceutische industrie heeft interesse in dit product, omdat het een natuurgeneeskundige werking zou kunnen hebben.

Een koe produceert alleen melk als er een kalfje is geboren. Daarom krijgt elke melkkoe bij ons jaarlijks een kalfje, zodat de koe melk blijft produceren. Voor het ritme van de koe bekijk de pagina Van kalfje tot koe.